Zo wordt een spijkerbroek gemaakt

06-01-2015 - Hans Schrotenboer

Iedereen heeft wel een spijkerbroek in zijn of haar kast liggen. Maar hoe worden deze broeken nou gemaakt? Dat lees je hieronder.

Katoen

Het begint allemaal bij ruw katoen van de katoenplant. Deze worden zorgvuldig uitgezocht en gemengd met andere soorten katoen. Zo worden de beste eigenschappen van de katoen met elkaar gecombineerd. Na deze fase wordt het katoen uitgerekt om het te kunnen spinnen. De gesponnen garen worden tot touw gedraaid. Deze touwen worden dan ondergedompeld in een indigo verfbad. Zo wordt je spijkerbroek blauw. Na het kleuren worden de touwen ontrafeld en kan het weefproces beginnen. 

Denim

De geweven denim ondergaat een aantal bewerkingen voordat er een broek van gemaakt kan worden. Eerst worden de pluizen eraf gebrand. Vervolgens wordt de stof uitgerekt om bijvoorbeeld draaipijpen te voorkomen. Nu wordt de stof voor gekrompen, dit verminderd het krimpen van je broek in de was.

Naaien

De spijkerbroek begint als patroon. Een standaard patroon bestaat uit ongeveer 15 onderdelen. Er zijn verschillende machines nodig om de stappen in het naaiproces te voltooien. Elke broek heeft een ander patroon, skinnyjeans zijn anders gevormd dan een bootcut spijkerbroek. Als dit is gebeurt worden de broeken gewassen in grote wasmachines.

Afwerking

Om het zogenaamde stonewash effect te krijgen worden de broeken gewassen in zogenoemde puimstenen. Na het wassen worden alle losse draden verwijderd. Vervolgens krijg je een kwaliteitscontrole. Als dit alles is gedaan is de spijkerbroek  klaar om verscheept te worden en beland de broek misschien wel in jou kast!

Wil je nou meer weten hoe spijkerbroeken worden gemaakt? Bekijk dan eens deze documentaire hierin wordt nog uitgebreider uitgelegd hoe een spijkerbroek wordt gemaakt.

Reageer op dit bericht