Duurzame spijkerbroeken anno 2015

22-01-2015 - Hans Schrotenboer

Spijkerbroeken horen naast eten, drinken en onderdak tot de mens haar eerste levensbehoefte. Spijkerbroeken zijn populairder dan Facebook en Apple bij elkaar. Jeans zijn overal. Er is nu een nieuwe trend. Duurzame spijkerbroeken dringen steeds verder door in de Nederlandse winkelstraten.

Wat betekent het dan als je ‘duurzame’ jeans produceert? Enkele factoren die meespelen voor dit predicaat zijn: kinderarbeid, eerlijke lonen, het verbod op zandstralen, het gebruik van biologisch katoen, het uitbannen van giftige stoffen en het beperken van CO2 emissies. Er is een samenvatting en lijst gemaakt van de duurzame en minder duurzame spijkerbroekmerken op de site van Rank a Brand.

Grote merken sluiten aan

Steeds meer grote merken sluiten zich aan bij de duurzame spijkerbroeken beweging. Recent heeft G-Star zich aangesloten. Volgens de site ‘Rank a Brand’ heeft G-Star het label B gekregen. Dit staat ervoor dat G-Star goed op weg is om een duurzaam merk te worden. Op dit moment bestaat ongeveer 10% van de collectie uit producten gemaakt van biologische grondstoffen.

Koplopers

De koplopers op dit moment zijn Nudie Jeans en Mud Jeans. Mud Jeans is het bedrijf dat spijkerbroeken leaset. Hier kun je meer over lezen in een van mijn andere blogsNudie Jeans krijgt van Rank a Brand dan ook het A-label. Dit houd in dat de door Nudie Jeans geproduceerde spijkerbroeken bijna niet duurzamer kunnen. Vrijwel alle gebruikte katoen is biologisch. Ook is Nudie Jeans lid van de Fair Wear Foundation. Hiermee investeert Nudie Jeans in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de landen waar de jeans worden gemaakt. Nudie jeans probeert ook op andere manieren haar klanten aan te sporen tot het duurzamer omgaan met hun jeans. Een van de voorbeelden is een instructieviudeo waarin ze voordoen hoe je je kapotte spijkerbroek kunt maken. Je kunt het filmpje onderaan deze blog vinden.

Achterblijvers

Er zijn natuurlijk ook bedrijven die hier wat minder mee bezig zijn. Deze merken laten niet zien hoe belangrijk het is dat arbeiders fatsoenlijk worden betaald en het milieu wordt gespaard, dit geld met name voor het milieu in deze productielanden. Hierdoor heeft ongeveer de helft van vooraanstaande spijkerbroek merken een E-label van Rank a Brand gekregen. Dit houdt in dat deze bedrijven weinig tot geen rekening houden met arbeidsomstandigheden en het milieu.

Wil je de complete lijst van milieubewuste spijkerbroeken? Kijk dan maar eens op de pagina van Rank a Brand.

Reageer op dit bericht